In 2017 waren Nederlanders massaal slachtoffer van cybercrime

In 2017 waren Nederlanders massaal slachtoffer van cybercrime

Het kan iedereen overkomen: gehackt worden. Maar liefst 3,5 miljoen Nederlanders zijn in 2017 slachtoffer geworden van cybercrime. Er is circa 1,3 miljard euro gestolen door internetcriminelen. Veel Nederlanders werden slachtoffer door naasten: via een gameconsole of smartwatch worden gegevens regelmatig gestolen.

Vooral ‘early adopters’ (mensen die als eerste trendy items in huis halen) waren slachtoffer van cybercrime. De ‘verbonden consumenten’ (smartwatches en game consoles) waren het vaakst de klos.

Veel Nederlandse slachtoffers zijn zich niet goed bewust van de gevaren. De basisprincipes van veilig internetten worden vaak niet nageleefd. Zo hebben veel Nederlanders overal hetzelfde wachtwoord. Er is te veel vertrouwen bij de Nederlandse consumenten.

Ransomware

Een op 17 Nederlanders is aanraking geweest met zogeheten ‘ransomware’. Het staat ook wel bekend als gijzelsoftware en het is een chantagemiddel op het internet. Het blokkeert gegevens op de computer en deze worden pas weer vrijgegeven op het moment dat de eigenaar van de computer een bedrag voldoet. Gemiddeld kostte dat maar liefst 750 euro. Een op acht van de mensen die dit overkwam heeft zijn bestanden echter nooit meer teruggekregen.

Nederlanders nemen onvoldoende maatregelen tegen cybercrime

Circa de helft van de Nederlanders maakt nooit een back-up van zijn bestanden of apparaten. Een op de twintig mensen voert zelfs nooit software-updates uit. Cybercriminelen maken maar al te graag gebruik van deze betrouwbare Nederlanders.

Niet alleen gijzelsoftware was afgelopen jaar populair. Ook creditcard- en pinpasfraude was ‘populair’ onder internetcriminelen. Door een malafide e-mail te openen kan het al voorkomen dat er geld betaald moet worden.

Bedrijven, banken andere (financiële) instellingen proberen de veiligheid zo hoog mogelijk te houden. De meeste mensen, circa 80 procent, hebben daar dan ook nog goede vertrouwen in. Men is echter wel wantrouwig naar de websites van de overheid: 30 procent van de mensen denkt dat is veilig is.

Alhoewel Nederlanders zulke instanties wel wantrouwen, is men toch vaak flexibel over zijn of haar eigen gegevens. Zo gebruikt men, zoals al eerder vermeld, vaak overal hetzelfde wachtwoord en maakt men vaak geen back-ups.

Tip: wilt u sneller én veilig internet? Start dan direct met internet vergelijken en bespaar ook op uw jaarlijkse vaste lasten.

Plaats een reactie