Onveilig apparaat op internet

Onveilig apparaat op internet? Kijk uit voor hackers!

Het aansluiten van een webcam, harde schijf, thermostaat of zelfs een koelkast op het internet kan onveilig zijn. Theoretisch gezien kan het gehackt worden en vaak is zelfs een kwestie van tijd. Continu speuren criminelen het internet af naar onveilige apparaten. Heeft u een onveilig apparaat op internet? Kijk dan écht uit voor hackers!

Hackpogingen

Als een apparaat wordt verbonden met het internet, kunnen hackpogingen al snel plaatsvinden: soms al binnen enkele minuten. Een onveilig apparaat kan binnen vier of vijf minuten al gehackt worden.

Er wordt continu gescand op kwetsbare IP-adressen. Hackers kijken of de standaardwachtwoorden bewaard zijn gebleven of kijken of apparaten kwetsbaar zijn. Dat gebeurt niet door mensenhanden, maar door automatische systemen. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat een apparaat daadwerkelijk wordt gehackt.

Webcam

Een webcam kan ook een onveilig apparaat zijn. Zo hebben beveiligingsonderzoekers Rik van Duijn en Wesley Neelen van Dearbytes een onveilige webcam gekocht tussen de vijftig en zestig euro. De losse camera kan gebruikt worden als beveiligingscamera. Het standaardwachtwoord van het apparaat was 123456. Vijf minuten nadat het apparaat gekoppeld werd, was de eerste hackpoging al een feit. Een partij probeerde in te loggen op het systeem. Zo snel kan dat gaan.

De hackpoging was ook nog eens geslaagd. Dat verbaasde zelfs de onderzoekers. Als u het apparaat aansluit op het thuisnetwerk loopt u bovendien het risico dat men kan meekijken. De aanvaller gebruikt onder andere uw rekenkracht en internetverbinding om nog verder te hacken binnen het netwerk.

Tip: betaalt u teveel voor uw internet? Start dan vandaag nog met internet vergelijken en bespaar ook uw internetkosten!

DDoS-aanval

Een gehackt apparaat, zoals bijvoorbeeld een gehackte webcam, thermostaat of een ander slim apparaat kan worden gebruikt om andere kwetsbare apparaten aan te vallen. Op die manier kan er een grootschalige DDoS-aanval plaatsvinden.

Een slim apparaat heeft over het algemeen weinig rekenkracht, maar ‘alle beetjes helpen’ vertelt onderzoeker Neelen. Als hackers via verschillende netwerken naar binnen kunnen komen, kunnen ze al gauw een grote website platleggen.

Daarnaast kan ook kritieke infrastructuur de klos zijn: telecomproviders, banken, maar ook waterkeringen, sluizen en andere systemen.

Niet alle slimme apparaten zijn kwetsbaar

Niet alle slimme apparaten zijn daarentegen gemakkelijk te hacken. Alleen als een apparaat rechtstreeks op een bepaalde manier aan het internet wordt gekoppeld, is een apparaat kwetsbaar. Ook gemakkelijk te raden wachtwoorden zijn een no-go. De gemiddelde consument weet echter niet op welke manier het apparaat is aangesloten. Dat maakt het moeilijk.

Het is in ieder geval raadzaam om het standaardwachtwoord te wijzigen naar een gepersonaliseerd, moeilijk te hacken wachtwoord. Fabrikanten zouden gebruikers eigenlijk moeten dwingen om de wachtwoorden te wijzigen, alvorens het überhaupt in gebruik wordt genomen. Tijdens het installatieproces zou het dus al veranderd moeten worden.

De overheid speelt hier echter ook een belangrijk rol in. Zij zouden moeten werken aan maatregelen om de veiligheid van slimme apparaten te verbeteren.

Heb ik een onveilig apparaat? Hoe weet ik of mijn slimme apparaat veilig is?

U zult zich wellicht nu afvragen: heb ik een onveilig apparaat op het internet? Apparaten zijn in principe onveilig op het moment dat ze rechtstreeks met het internet communiceren. Als de toestellen hierbij een standaardwachtwoord gebruiken, is de kans dat u gehackt wordt erg groot. Controleer daarom of univeral plug and play aanstaat op uw router. Als deze techniek actief is, kunnen slimme apparaten zelfstandig een inkomende verbinding inschakelen. Dat wordt afgeraden.

Plaats een reactie