Tips voor veilig internetten

Tips voor veilig internetten

In principe maakt iedereen wel gebruik van het internet. De meeste mensen zullen zelfs dagelijks het internet raadplegen, bijvoorbeeld op hun smartphone. Op het internet zijn ook vele gevaren, zoals virussen en internetcriminaliteit. Het is daarom goed om te waken over uw internetgebruik. In dit artikel leest u daarom over verschillende tips voor veilig internetten.

De mogelijke dreigingen

In het geval van virussen en phishing komt het vaak voor dat u per abuis klikt op een verkeerde link. Dat kan grote gevolgen hebben. Zo kan er onder andere malware op uw computer terecht komen. Dat zijn kwaadaardige programma’s, waardoor internetcriminelen kunnen meekijken op uw computer. Ook bestanden die via mails binnenkomen kunnen kwaadaardig zijn.

In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn, dat malware uw computer versleutelt. Dat heeft grote gevolgen: zij hebben direct toegang tot uw persoonlijke bestanden. Een internetcrimineel kan ‘losgeld’ vragen om de blokkade voor u op te heffen. Dat is natuurlijk iets wat u niet wilt. Om die reden is een virusscanner een goede investering. Er zijn zowel betaalde als gratis virusscanners verkrijgbaar.

cybercrime

Tips voor veilig internetten

Veilig internetten klinkt erg simpel, maar zo simpel is het soms nog niet. Daarom is het belangrijk dat u deze tips voor veilig internetten goed doorneemt. Op die manier beperkt u de kans zoveel mogelijk dat uw computer gehackt wordt door kwaadwilligen.

Zorg voor sterke wachtwoorden

Internetcriminelen proberen altijd te speuren naar wachtwoorden. Als zij het wachtwoord van uw social media accounts weten te achterhalen, kunnen zij spam verrichten via uw account. Daarom is het belangrijk om een goed wachtwoord in te stellen. Gebruik daarom bij voorkeur een lang wachtwoord, gevarieerd met kleine en grote letters en tekens. Vermeld uw eigen naam nooit in uw wachtwoord. Daarnaast is er soms een tweestaps-authenticatie mogelijk. Dan krijgt u via uw smartphone een extra sms of app met een bepaalde code.

Internetbankieren

Internetbankieren is een handige en moderne technologie die erg handig is. Toch is het ook een beangstend idee: u kunt uw rekening namelijk online beheren. Internetcriminelen kunnen een poging doen om uw bankaccount te hacken. Als uw rekening plotseling leeg is, schrikt u natuurlijk wel. Gelukkig zijn Nederlandse consumenten goed beschermd als het gaat om internetbankieren. Alleen in geval van grove nalatigheid krijgt u geen geld terug.

Privacy

Privacy is een belangrijk onderwerp. Er worden regelmatig cookies geplaatst in uw browser en daarmee wordt u min of meer gevolgd op bepaalde websites. U kunt dat optioneel uitschakelen per browser.

Plaats back-ups van uw bestanden

Een back-up maken van uw bestanden is altijd handig. Zo zijn er online clouddiensten waar u gebruik van kunt maken. Uw bestanden kunnen eventueel ook automatisch worden opgeslagen. Ook heeft u de mogelijkheid om regelmatig een back-up te maken. U kunt dan zowel offline als online doen. Met offline wordt bedoeld: een externe harde schijf.

Internet vergelijken

Dit waren onze tips voor veilig internetten. Dit is nog een bonustip: wist u dat u geld kunt besparen door jaarlijks over te stappen naar een nieuwe internetprovider? Start direct met internet vergelijken en bekijk wat u kunt besparen op jaarbasis.

Plaats een reactie