Wi-Fi is niet altijd veilig op vakantie

Wi-Fi is niet altijd veilig op vakantie, kijk uit voor de risico’s!

Tegenwoordig moet u voor alles waken. Zelfs Wi-Fi is niet altijd even veilig en brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo kunnen kwaadwilligen via een onbeveiligd netwerk uw gegevens stelen. Dat kan grote gevolgen hebben, zoals een geplunderde bankrekening.

Internetcriminelen hebben het regelmatig gemunt op onwetende toeristen. Als u via een onbeveiligd Wi-Fi netwerk internetbankiert, kan het maar zo zijn dat kwaadwilligen uw gegevens stelen. Het kan zelfs betekenen dat uw bankrekening wordt geplunderd. U moet er natuurlijk niet aan denken, dat u in het buitenland zonder geld komt te zitten.

Openbaar netwerk

Veel Nederlanders reizen af naar gezellige campings in het buitenland. Sommige Wi-Fi-netwerken zijn onbeveiligd. Met behulp van speciale apparatuur hebben internetcriminelen de mogelijkheid om openbare Wi-Fi-netwerken te kraken. Een internetcrimineel kan zich vervolgens voordoen als het netwerk. Vanaf dat moment kan de kwaadwillige meekijken met uw handelingen. Het berichtenverkeer tussen het internet en uw laptop of smartphone kan vervolgens worden aangepast.

Dat betekent dus ook dat de crimineel uw wachtwoorden kan zien. Normaliter kan dat niet via een https-verbinding, maar in het geval van een openbaar netwerk moet u vooralsnog voorzichtig zijn. Criminelen forceren de browser in sommige gevallen vooralsnog om gebruik te maken van een onbeveiligde verbinding. Als uw browser vraagt of u gebruik wilt maken van een onbeveiligde verbinding, moeten de alarmbellen dus alvast gaan rinkelen. Uw vertrouwelijke gegevens kunnen namelijk worden gebruikt voor verkeerde doeleinden.

wi-fi buitenland

Veilig internetten

Veilig internetten hebben we in principe voor een groot gedeelte zelf in de hand. Banken doen er zoveel mogelijk aan om alles veilig te houden, maar door in feite zelf toestemming te geven aan derden kunnen banken er ook nog vrij weinig aan doen. Zorg daarom voor een beveiligde verbinding via een beveiligd netwerk.

Tip: wilt u overstappen naar de goedkoopste internetaanbieder? Start direct met internet vergelijken en bespaar ook op uw maandelijkse kosten.

Praktisch tips voor veilig internetten tijdens uw vakantie

Veilig internetten heeft u voor een groot gedeelte zelf in de hand. Houd daarom rekening met de volgende punten:

  • Maak bij voorkeur geen gebruik van een openbaar Wi-Fi-netwerk, maar kies voor een verbinding met een wachtwoord;
  • Indien u toch verbinding maakt met een openbaar netwerk, is het raadzaam om geen wachtwoorden en inlognamen in te voeren;
  • Als u geen gebruikmaakt van Wi-Fi, is het raadzaam om deze functie uit te schakelen;
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts;
  • Gebruik geen websites zonder https-verbinding­. Blijf ook scherp voor verbindingen waarbij dit wel het geval is;
  • Stuur vertrouwelijke informatie bij voorkeur via het 3G- of 4G-netwerk;
  • Schakel verbinden met bekende netwerken uit tijdens uw reis;
  • Gebruik uitsluitend beveiligde browserverbindingen;
  • Maak eventueel gebruik van een VPN-verbinding op uw smartphone, tablet of laptop;
  • Kies voor een Mi-Fi-apparaat, zodat u uw eigen Wi-Fi-netwerk kunt creëren op reis.

Wat is Mi-Fi?

Mi-Fi staat voor Mobiele Wi-Fi en functioneert als een Wi-Fi-spot. Op het apparaat kunnen meerdere toestellen worden aangesloten. U kunt er simpelweg een simkaart in stoppen met data. Zodoende kunnen verschillende toestellen er gebruik van maken. Dat is altijd veilig. Als u veel gebruik wilt maken van het internet tijdens uw reis, is het raadzaam om dit apparaatje aan te schaffen.

Plaats een reactie